Petitie voor Oekraïense asiel- en zwerfdieren

Gepubliceerd op 17 maart 2022 om 11:44

Wij zijn een petitie gestart https://www.change.org/SaveUkrainianAnimals gericht aan de Europese Commissie.

Zoals velen van jullie worden wij dagelijks geconfronteerd met de afschuwelijke gebeurtenissen voor mens en dier in Oekraïne. 

De Europese Commissie heeft de importregels voor huisdieren die met vluchtelingen de EU binnen reizen versoepeld. Oekraïne is, zoals in de EU Verordeningen vermeld staat, een Derde Land met een hoog rabiësrisico.  Normaliter kunnen honden en katten uit Oekraïne de EU pas binnenkomen als ze 7 maanden oud zijn na een wachttijd van 3 maanden na de titerbepaling die de antistoffen tegen rabiës bepaalt. In een oorlogssituatie kan hieraan uiteraard niet worden voldaan.  Deze versoepelingen echter, gelden NIET voor asiel-, zwerf- en achtergelaten dieren (honden en katten).

De hele wereld is er getuige van, dat mensen hun levens wagen om deze dieren toch uit Oekraïense asielen te halen, van de straat en uit huizen. Om ze van de dood door verhongering of afschot te redden. Deze dieren komen massaal de EU al binnen. Polen legt alleen restricties op voor het maximaal aantal dieren per persoon, soms per voertuig en Roemenië laat deze transporten ook toe. Duizenden vrijwilligers zowel binnen als buiten de EU bieden hulp aan deze dieren. Het is hartverwarmend om te zien, dat er vanuit de hele wereld hulp wordt geboden voor mens en dier. Wij vragen de Europese Commissie daarom om met geharmoniseerde, veilige en uitvoerbare protocollen te komen om te voorkomen, dat vrijwilligers verbaliseerd worden en de volks- en diergezondheid in gevaar komen.

Naast de petitie via de change.org website zijn we dezelfde petitie gestart via de officiële weg bij de PETI commissie van het Europees Parlement.